KVALITA VODY
Základní kvalita vody hraje nejdůležitější roli pro „zušlechťování“ vody. Na základě chemických a mikrobiologických analýz dokážeme z přírodního pramene Royal získat minerální vodu vysoké kvality, která vyvěrá již v čistotě splňující přísná kritéria dětských vod. Voda je bez manganu, železa, fluoridů a s nízkým obsahem solí, takže organismus není zatěžován nadbytečnými anorganickými minerály. Díky nízké mineralizaci je vhodná pro pravidelnou denní konzumaci. Je mírně alkalická, obsahuje optimální poměr vápníku a hořčíku a prospěšnou kyselinu křemičitou. Voda má vynikající COD (chemická spotřeba kyslíku). Zdroj je nekontaminovaný a z posledních výzkumů vyplývá, že minimálně 65 let nepřišel do kontaktu s vnějšími vlivy. V inovovaných podmínkách s nejmodernějšími technologiemi jsme se rozhodli tento vynikající základ vodního zdroje využít k výrobě ionizované alkalické vody.
Vápník | 92 mg/l |
Hořčík | 38,5 mg/l |
Sodík | 5,1 mg/l |
Draslík | 1,39 mg/l |
Hydrogenuhličitan | 427 mg/l |
Kyselina křemičitá | 24 mg/l |
Hodnota pH | 7,4 |
Pro dosažení správné hodnoty pH byly nezbytné zdlouhavé experimenty. Důvodem je, že k vytvoření konkrétní úrovně zásaditosti je vždy potřeba jiný způsob ionizace s odlišnou intenzitou, protože minerální složení a vodivost zpracovávaných vod se v různých částech světa liší. Proto jsme, chceme-li zjistit nejúčinnější metodu ionizace vody z našeho zdroje, museli už před samotnou výrobou a plněním do lahví dolaďovat ionizační zařízení přímo na naši vodu.
Pro výrobu kvalitní ionizované alkalické vody nestačilo jen zjistit správnou úroveň intenzity ionizace, ale museli jsme také zajistit, aby si požadovaná hodnota pH uchovala svoji zásaditost dlouho i po umístění na regály obchodů. Z tohoto důvodu jsme museli hledat možnosti spočívající v předběžné úpravě vody a protože to bylo nezbytné pro dosažení dlouhotrvající kvality, bylo nutné zasáhnout buď do minerálního složení vody čerpané ze zdroje, nebo do její vodivosti.
Z vody čerpané ze zdroje i z vody již zabalené do lahví bylo nutné každý den odebírat vzorky a kontrolovat je v laboratoři. V souladu s kontrolou kvality bylo z vyrobených a zabalených vod nutné každou hodinu odebrat vzorek a zkontrolovat jeho chemické a mikrobiologické složení.
Na základě interního systému kontroly kvality jsme neustále, náhodně odebírali lahve z výrobní linky i ze zabalených palet zkušební výroby. Vybrané lahve jsme vystavovali tzv. zátěžovému testování, tedy extrémním podmínkám okolí (např. teplo, chlad, sluneční záření nebo nepřetržitá vibrace) a sledovali jsme změny v kvalitě produktů v důsledku těchto vlivů. Kromě toho jsme v rámci kontroly pravidelně odkládali několik lahví ze zkušební výroby jednotlivých šarží, které jsme v určitých intervalech po uplynutí několika měsíců kontrolovali. Cílem bylo zjistit, zda se po delší době změnilo složení a hodnota pH naší vody.
Samostatnou úlohou byla také kontrola balení, označování a správného uzavírání víček. Kontrolovali jsme hygienu produktů, zda nejsou kontaminovány a zda to nemá vliv na kvalitu ionizované alkalické vody. V případě potřeby jsme použili doporučení k odstranění zjištěných problémů.
Pro vývoj a udržování výroby šetrné k životnímu prostředí bylo nutné provést řadu rozvojových kroků. Jedním ze základních pilířů bylo snížení hmotnosti obalu, čímž lze dosáhnout nižší ekologické zátěže. Obal zahrnuje hmotnost lahve, velikost víčka a množství použité smrštitelné či stretch fólie. Úkolem pracovníka obsluhujícího zařízení na výrobu lahví bylo hledání nastavení a tvarů lahví, pomocí kterých bylo možné dosáhnout kvalitnějších lahví s nižší hmotností. Pracovníka obsluhujícího zařízení na plnění a uzavírání lahví jsme zapojili do výzkumu, během něhož jsme zkoumali možnost zavedení menších víček s nižší hmotností a požadavky, které by takové opatření kladlo na kvalitu vody a způsob jejího použití. Pro výběr balicích fólií a koordinaci možných rozvojových kroků jsme požádali o spolupráci kolegu s praktickými zkušenostmi v oblasti balení produktů určených spotřebitelům. V této oblasti jsme hledali řešení, která by umožnila použití obalů z recyklovaných plastů.
Kromě ekologicky šetrného provozu může mít tento přístup přínos na mnoha úrovních, například při ochraně vody před slunečním zářením a tím udržení kvality produktů. Recyklované plasty jsme testovali nejen u fólií, ale i u PET lahví a etiket. Pověřený kolega nám pomohl najít dostupné zdroje a přiblížil zkušenosti získané během zkušební výroby. Voda se plní do lahví bez obsahu BPA, belgické značky Resilux, pomocí špičkových německých zařízení značky Krones.
Jestli příroda nebo nějaká vyšší moc rozhodla vytvořit něco dokonalého, pak je to právě voda. Voda pokrývá až 71 % zemského povrchu a tvoří také až 72 % lidského těla. Tekutiny, které v našem těle proudí, regulují náš život. Lidské tělo je v podstatě vodní stroj navržený primárně pro práci s vodou a minerály. Podle hmotnosti tedy naše tělo obsahuje 72 % vody, dalších 8 % připadá na kombinaci chemických sloučenin a zbývajících 20 % tvoří kosti a pevné tkáně. Výrazné zastoupení vody je v orgánech a tkáních – srdce má 80–90 %, krev 83 %, mozek 75 %, zatímco nízké zastoupení vody najdeme například v kostech (22 %). Pokud organismus tvoří 72 % vody, kvalita vody, kterou pijeme, bude mít zásadní vliv na celkový stav našeho zdraví. Každý životodárný proces, který se v našem těle odehrává, probíhá prostřednictvím vody! Dokonce i naše krev, základní látka našeho života, obsahuje až 83 % vody. Krev přenáší živiny, kyslík a protilátky kamkoli a kdykoli jsou potřeba. Aby krev mohla správně plnit své funkce, musí být naše tělo dostatečně zásobováno čistou a kvalitní vodou. Nedostatečný přísun vody nebo konzumace kontaminované vody mění vlastnosti krve a negativně ovlivňuje prakticky všechny stránky našeho zdraví.
Royal Water tedy „Královská voda“, jak si dovolujeme tvrdit, pochází ze zdroje, který se nachází v srdci Evropy, v jedné z oblastí s čistým a kvalitním původem pitných vod. Vznik ložiska se odhaduje na přelom poslední fáze druhohor (křída) a počátku starších třetihor, tedy přibližně před 70 miliony let př. n. l. Tato oblast byla charakteristická vnitrozemskými moři, která postupně ustupovala, stávala se izolovanými a jejich slanost klesala v důsledku neustálého přítoku sladkovodních řek. Tehdejší fauna a flóra byla tvořena organismy s bohatým zastoupením anorganických látek, jako jsou vápník, hořčík, křemík a draslík. Křída byla typická křídovými (vápencovými) formacemi, usazování uhličitanů bylo podmíněno nejen silnými transgresemi, ale i teplou klimatem. Mořská voda byla obohacena o vápník a další minerály mnohem více než dnes.
Na konci křídy došlo k masivnímu vymírání živých forem, nejvíce pak postihlo mořské organismy. Zcela vymizely amonity, belemnity a řada druhů foraminifer. V tomto období byly hojně zastoupeny mlži a na počátku třetihor to byly zejména nummulity (dierkavci). Mezi zástupci fytoplanktonu dominovaly rozsivky – jednobuněčné mikroskopické řasy s křemičitými schránkami žijící ve sladkých i mořských vodách a v půdě. Odumíráním a usazováním zbytků těchto organismů vznikaly tzv. fosilní usazeniny (fosílie) s vyváženým poměrem anorganických látek, které fungovaly jako dokonalý jemný filtr. Těmito vrstvami postupně prosakovala voda do nižších pater podloží a přirozeně se obohacovala vhodným poměrem látek, jejichž původ v organických tělech je velmi blízký složení lidského těla. To je jeden z důvodů, proč je tato voda tak čistá, unikátní a dokonale vyvážená.
Postupem času a zdlouhavým procesem se voda hromadila v dutinách a začala vytvářet zásoby, které dnes po tolika letech znovu využíváme. Voda je obohacena vhodným poměrem vápníku a hořčíku a obsahuje vzácnou kyselinu křemičitou. Z pramene se těží už zásaditá, s pH podobným mořské vodě (cca 7,4). Na povrch se dostává s mírně pozitivním tlakem pomocí pouhého 60metrového vrtu. Díky mělčímu a dobře izolovanému podloží tohoto přírodního zdroje (cca 60–70 m pod povrchem) tato minerální voda nepřichází do kontaktu s běžnými povrchovými látkami, které se často vyskytují v balených vodách. Celé ložisko je navíc od povrchu chráněno až 40metrovou (2×20 m) vrstvou souvislého vysoce nepropustného jílu, díky níž podle výzkumu za posledních 65 let nedošlo k žádné kontaminaci z povrchu. V základu je voda upravována pomocí špičkové německé technologie KRONES. Díky kvalitnímu primárnímu potenciálu této minerální vody dokážeme využít její pozitivní vlastnosti – zušlechťujeme ji ionizací, zvyšujeme zásadité pH až na 9,3 a při plnění dosahujeme hodnot ORP okolo –600 mV.
Voda, kterou sama příroda stvořila a jež tvoří až 72 % našeho těla, zajišťuje veškerou komunikaci mezi buňkami našeho těla i těly všech živých organismů na Zemi. Dopřejme našemu tělu, které je v současnosti nadměrně zatěžováno oxidačním stresem z nevhodných potravin, nápojů, vody a vzduchu, právě to, co žádá a potřebuje!