Voda je jednou z nejdůležitějších chemických sloučenin naší planety, jaké vůbec známe, a zároveň ji denně potřebujeme pro náš život i pro život všech živých organismů na Zemi. Pokrývá přibližně 71 % povrchu Země a asi tolik jí máme i v lidském těle (72 %). V molekule vody (H₂O) je kyslík elektronegativnější, a proto je vázán se dvěma atomy vodíku tak, že si přitahuje jejich elektrony více k sobě. Kyslík nese záporný oxidační stupeň (−II) a vodíky kladný (+I). Díky tomu má voda řadu zvláštních a prospěšných vlastností, které dokážeme využít pomocí speciálních moderních technologií.
Voda je vlastně rozdělena na anionty (−) a kationty (+) pomocí elektrolýzy bez přidání chemikálií, přičemž se zachovávají původní přírodní minerály, které obsahuje. Prostřednictvím ionizačních zařízení, v nichž probíhá elektrolýza, získáváme z vody její prospěšné vlastnosti. Tato zařízení mají komory oddělené speciální membránou na dvě části, které jsou vzájemně propojené elektrodami – anodou (+) a katodou (−). V těchto komorách se odděleně tvoří dva typy vod (zásaditá přibližně v poměru 70 % a kyselá přibližně 30 %). Tímto způsobem se získávají zcela odlišné vlastnosti, které si mohou zachovat dostatečně dlouho. Tyto vlastnosti jsou specifické jak pro zásadité, tak pro kyselé vody, přičemž platí, že rozsah pH od 0 do 7 označuje kyselou (acidickou) vodu, pH 7 je neutrální a pH od 7 do 14 zásaditou (alkalickou) vodu.
ORP (oxidačně-redukční potenciál) je schopnost dávat nebo přijímat elektrony. Měřené hodnoty ORP mohou být kladné i záporné a vyjadřují se v mV. Záporné ORP znamená, že roztok obsahuje volné elektrony, které může darovat. Kladné ORP znamená, že roztok postrádá volné elektrony a bude je odebírat.
Prakticky všechny sycené nápoje mají kladné ORP v rozmezí přibližně +150 až +250 mV. Čerstvá šťáva z většiny ovoce a zeleniny má ORP kolem –150 mV. Lidské tělo musí kladné hodnoty ORP korigovat přísunem vlastní energie, aby je dostalo zpět na nižší nebo záporné hodnoty, které jsou pro organismus přirozené. Zásadité ionizované vody mají záporné ORP a mohou tak kompenzovat kladné ORP jiných nápojů.