O vodě

Všechno o vodě

Voda je jednou z nejdůležitějších chemických sloučenin naší planety, jaké vůbec známe, a zároveň ji denně potřebujeme pro náš život i pro život všech živých organismů na Zemi. Pokrývá přibližně 71 % povrchu Země a asi tolik jí máme i v lidském těle (72 %). V molekule vody (H₂O) je kyslík elektronegativnější, a proto je vázán se dvěma atomy vodíku tak, že si přitahuje jejich elektrony více k sobě. Kyslík nese záporný oxidační stupeň (−II) a vodíky kladný (+I). Díky tomu má voda řadu zvláštních a prospěšných vlastností, které dokážeme využít pomocí speciálních moderních technologií.

Ionizovaná voda

Voda je vlastně rozdělena na anionty (−) a kationty (+) pomocí elektrolýzy bez přidání chemikálií, přičemž se zachovávají původní přírodní minerály, které obsahuje. Prostřednictvím ionizačních zařízení, v nichž probíhá elektrolýza, získáváme z vody její prospěšné vlastnosti. Tato zařízení mají komory oddělené speciální membránou na dvě části, které jsou vzájemně propojené elektrodami – anodou (+) a katodou (−). V těchto komorách se odděleně tvoří dva typy vod (zásaditá přibližně v poměru 70 % a kyselá přibližně 30 %). Tímto způsobem se získávají zcela odlišné vlastnosti, které si mohou zachovat dostatečně dlouho. Tyto vlastnosti jsou specifické jak pro zásadité, tak pro kyselé vody, přičemž platí, že rozsah pH od 0 do 7 označuje kyselou (acidickou) vodu, pH 7 je neutrální a pH od 7 do 14 zásaditou (alkalickou) vodu.

Zásaditá alkalická voda

Ionizovaná alkalická voda je voda obohacená elektrony. 70 % ionizované vody z celkového množství vytvořeného procesem ionizace je zásaditého charakteru (a 30 % kyselého charakteru). Alkalická ionizovaná voda je určena hlavně k vnitřnímu použití. Má efektivnější hydratační vlastnosti než obyčejná voda.

Kyselá (acidická) ionizovaná voda.

30 % ionizované vody z celkového množství vytvořeného procesem ionizace je kyselého charakteru (a 70 % zásaditého charakteru). Acidická ionizovaná voda je určena především pro kosmetické účely a povrchovou dezinfekci.

ORP - Oxidačně Redukční potenciál

ORP (oxidačně-redukční potenciál) je schopnost dávat nebo přijímat elektrony. Měřené hodnoty ORP mohou být kladné i záporné a vyjadřují se v mV. Záporné ORP znamená, že roztok obsahuje volné elektrony, které může darovat. Kladné ORP znamená, že roztok postrádá volné elektrony a bude je odebírat.

Prakticky všechny sycené nápoje mají kladné ORP v rozmezí přibližně +150 až +250 mV. Čerstvá šťáva z většiny ovoce a zeleniny má ORP kolem –150 mV. Lidské tělo musí kladné hodnoty ORP korigovat přísunem vlastní energie, aby je dostalo zpět na nižší nebo záporné hodnoty, které jsou pro organismus přirozené. Zásadité ionizované vody mají záporné ORP a mohou tak kompenzovat kladné ORP jiných nápojů.

Prípravou zásaditej ionizovanej vody, je elektrón odobratý od jednej molekuly kyslíka a dodaný druhej, čím sa molekula stane antioxidantom. Všetky antioxidanty majú schopnosť držať dodatočný extra elektrón, čo je typické aj pre niektoré vitamíny. Napríklad voda z vodovodu má ORP v hodnotách približne medzi +200 až +300 mV, čo znamená, že redukčný (antioxidačný) potenciál u nej neexistuje. Oxidácia je vlastne rozklad alebo starnutie (napríklad hrdza na povrchu železa je z oxidovaný kov alebo keď prekrojíte jablko, tak po stranách rezu začne hnednúť). Oxidácia spôsobuje poškodenia voľnými radikálmi. Vznik voľných radikálov spôsobuje napríklad stres, zlé stravovanie. ORP nášho tela starnutím stúpa kvôli tomu, že oxidujeme.  Antioxidanty fungujú proti starobe tak, že svojimi vlastnosťami vychytávajú voľné radikály.

Trítium (3H) free a Radón (Rn) low

Díky mělkému a dobře izolovanému podpovrchovému uložení tohoto přírodního zdroje (cca 60–70 m pod povrchem) tato minerální voda nepřichází do styku s běžnými povrchovými látkami, které se většinou vyskytují v balených pitných vodách, jako je tritium (³H) a radon (Rn). Celé ložisko je navíc od povrchu chráněno až 40metrovou (2×20 m) vrstvou souvislého vysoce nepropustného jílu, díky níž podle výzkumů během posledních 65 let nedošlo k žádné kontaminaci z povrchu.

COD (CHEMICKO OXIDAČNÍ INDEX)

Chemicko-oxidační index vody. Základ této přírodní minerální vody má ve srovnání s ostatními vodami přirozeně velmi nízký chemický oxidační index (COD) v rozmezí 0,20–0,55 mg O₂/l. Díky této nízké hodnotě COD voda ani po dlouhé době vůbec nepodléhá degradaci a může být vystavena i extrémním podmínkám při zachování téže kvality, stability a mikrobiologie.

Kyselina kremičitá (H2SiO3)

Křemík (Si) je druhý nejrozšířenější prvek na Zemi a zároveň jeden z nejdůležitějších stopových prvků. V lidském těle se vyskytuje především ve formě kyseliny křemičité (H₂SiO₃), která je pro organismus efektivněji využitelná. Křemík plní v lidském těle různé funkce – váže vodu a spojuje se s řadou sloučenin, se kterými vytváří pevné struktury. Můžete jej také znát jako „prvek krásy“.